Van megoldás az alkoholizmus kezelésére

Az alkoholisták arca nagyon árulkodó, és ez többről szól, mint egy felpuffadt arc és szem. Napjainkban is sokan küzdenek alkoholproblémákkal, és ilyen esetekben mindig felmerül a kérdés, hogy vajon mikor is számít már az alkoholfogyasztás problémának? Van-e erre valamilyen objektív mérési módszer?

Hisz a legtöbben azt tekintik alkoholistának, aki egész nap a kocsmában ül és iszik, pedig a probléma ettől komplexebb. Az alkoholisták arca persze már árulkodó jel, mint ahogy az is, hogy az embernek a mindennapi életét már befolyásolja az alkohol. Sokszor épp a jól szituált, jó anyagi körülmények között élőket sújtja az alkoholizmus, ami a legtöbb esetben nem látható. Csak a közvetlen hozzátartozók látják a problémát.

A témával kapcsolatban is érdemes felkeresni a Felépülők Családi Felépülési Központ honlapját, ahol egy 28 napos terápiára is lehet jelentkezni. A Felépülők programja egy igazán komplex program, ami sok mindent magában foglal.

Mindezek előtt azonban érdemes azt megnézni, hogy ki számít alkoholistának. A WHO ajánlásai szerint a felnőtt nők esetében a heti 14, míg a férfiak esetében a heti 21 egység alkohol fogyasztása nem jelent gondot. A problémát az jelenti, hogy az alkohol pszichoaktív anyag és addiktív potenciálja van. Ez voltaképp azt jelenti, hogy a rendszeres fogyasztása hozzászokáshoz, függőséghez vezethet bárkinél. Tehát ha valaki rendszeresen fogyaszt alkoholt, az már kockázatot jelent, még akkor is, ha ennek nincs látható hatása, mint amilyen az alkoholisták arca.

Akkor még nem kell aggódni, ha valaki csak ritkán, ünnepi alkalmakkor iszik és csak kis mértékben, illetve társaságban és mindig ugyanannyi mennyiségű alkoholt. A ritka az évi 5-10 alkalmat jelent, a kevés pedig azt, hogy 1-2 egységnyi alkoholt fogyaszt alkalmanként. Egy egység egy pohár sört vagy mintegy 1,5 deciliter bort jelent. A következő szint az, ami már problémát jelenthet.

Az út nem is olyan hosszú az alkoholizmusig, és sokszor észrevétlen. A Felépülők Családi Felépülési Központ egy 28 napos terápiát kínál azoknak, akik érintettek a problémában. Azoknak ajánlják, akik csak rövid időszakig tudnak józanok maradni, és azoknak, akik életére az alkohol már sok negatív hatással volt, elvesztették munkájukat vagy családi életük szenvedett csorbát.

A Felépülők központjában javarészt olyan szakemberek nyújtanak segítséget, akik maguk is érintettek, átélték már a problémát és a terápia segítségével le tudták győzni az alkohol iránti érzelmeiket. Ez a 28 napos terápia 120 óra vezetett csoportfoglalkozást tartalmaz és 48 óra egyéb, a felépülést támogató programot, valamint 34 óra természetben töltött időt és egy tematikus családi napot is.

Az alkoholisták arca a múlté lesz, ha valaki felkeresi ezt a központot, ahol ez a 28 napos terápia a Minnesota-modellen alapul, amit hosszú évtizedek óta alkalmaznak sikerrel az alkoholizmus kezelésében.

Vélemény, hozzászólás?