Optikai szintező

Az építőipari munkák során a leggyakoribb probléma a magassági szintezők pontos átjelölésében van. Erre nyújt megoldást az optikai szintezőműszer, mely 100 méteren belül akár pár milliméteres pontossággal is képes a magassági szintek ellenőrzésére és átjelölésére.

Ma már az optikai szintezők mindegyik automata készülék, ez azt jelenti, hogy a három talpcsavar segítségével elegendő a műszert, csak körülbelül beállítani, a benne lévő kompenzátor a vízszintes irányt automatikusan kiegyenlíti. A szintező jellemzője, hogy a műszerbe mint a távcsőbe bele kell nézni, a benne lévő lencsékben látható egy vízszintes és egy függőleges kereszt szál. A vízszintes szál segítségével a megirányzott szintezőléc magasságát lehet leolvasni.

Ennek köszönhetően a különböző pontokban felállított szintezőléc leolvasása után azonnal kiszámolható, hogy a pontoknak mi a magasságkülönbsége.

A műszer között olyan típusban eltérés található, mint pl a nagyítás indexe. A leggyakoribb a 24x-es és a 32x-es szintezőműszer. A nagyobb nagyítás rendszerint egy kicsit nagyobb pontosságot is jelent.

Bármelyiket is választja, nézzen szét az akciós optikai szintező csomagok között is, mert gyakran a csomagár csak pár ezer forinttal több, mint a műszer ára.

Ha nem tudja a megfelelő műszert kiválasztani, forduljon a MűszerGuru.hu ügyfélszolgálatunkhoz, és segítünk Önnek.

Vélemény, hozzászólás?