elet biztositas

Melyek az életbiztosítás fajtái?

Életbiztosítást általában hosszútávra szóló öngondoskodás vagy egészségünk érdekében kötünk. Mindenkinél eltérőek a célok, de a fő motiváció ugyan az. Takarékoskodás, megtakarítás. Az ügyfelek céljainak tökéletesen megfelelő életbiztosítás kiválasztása nem túl egyszerű feladat. Most nézzük meg, hogy mégis melyik életbiztosítás mit takar, miben tud segíteni nekünk, de ezen az oldalon megtudhatja, hogy milyen különbségek léteznek az egyes életbiztosítások között.

Magyarországon évtizedek óta elérhetőek az úgynevezett kockázati életbiztosítások. Kizárólag kockázati esemény bekövetkezésekor fizet, egyéb más esetben nem. Akkor sem fizet, ha elérjük a futamidő végét, azaz a pénzt soha nem kapjuk vissza. Ez a típus tényleg elég kockázatosnak tűnhet. Ilyen biztosításokat szoktak kötni például hitelfedezeti biztosításnak. Cél, hogy a lehető legalacsonyabb díjból oldjuk meg a problémát. Az elérési életbiztosításokat szintén kevesen kedvelik, hiszen ha a tartam végén életben van a biztosított, akkor biztosan fizet, de nem túl sokat. Ha haláleset történik, akkor is fizetnek, hiszen a befizetett összeg és a hozam a kedvezményezettet illeti meg. Ennél a biztosításnál azonban azzal számolni kell, hogy a tartam végén szinte csak a befizetett díjakat adja vissza a biztosító.

Érdemes inkább az életbiztosítások megtakarításos fajtái közül válogatni. A megtakarítással rendelkező biztosítások 3 fajtáját különböztetjük meg: klasszikus, vegyes és hagyományos életbiztosítás. Azokra a biztosításokra, amelyek elérésére és halálesetre is fizetnek, nagyon alacsony hozamot garantálnak. Egy 10 000 forintos vegyes biztosításnál 5000 forint a biztosítás és csak 5000 forint az az összeg, amelyet be is fektetnek nekünk a biztosítók.

A vegyes biztosítás tehát szinte csak azt adja vissza, amit mi magunk befizettünk. A befektetési egységekhez kötött biztosításoknál azonban már más a helyzet. Itt tényleg egy saját megtakarítási portfóliónk lesz, amelyet ráadásul mi magunk állíthatunk össze. Havi 10 000 forintos összeg esetén 9500 forint már befektetésbe megy. Ez azért kicsit már jobban hangzik. Érdemes az unit-linked biztosítások megkötése, amely már évtizedek óta elérhető Magyarországon is. A biztosításnál hatalmas előny az is, hogy tetszés szerint beépíthető egy életbiztosítási védelem is, azaz kombinálható.