Kábel vagy parabola – melyik a jobb megoldás internet és tv előfizetéshez?

Az internet tv szolgáltatók kínálatában a mai napig gyakran megtalálható a kábeles szolgáltatás mellett a parabola is. Joggal merül fel a kérdés, hogy ha a 80-as, 90-es években házak tízezreit ellepő tányérantennákat az optikai kábel váltotta fel, miért kínálják még ezt a megoldást az internet tv szolgáltatók?

A kétezres évek elején zajlott le egy ugrásszerű fejlődés, közvetlenül a műholdas kommunikáció aranykorát követően. Nagyon gyors technológiai változások történtek és az évenként fellőtt műholdak száma is nőtt.  Az üvegszálas telekommunikációs kábelek ekkora váltak képessé, hogy versenybe szálljanak a méregdrága műholdas technológiával.

Parabola antenna és optikai kábel biztosítják együtt a teljes lefedettséget

Melyik tehát a jobb megoldás: kábel vagy parabola?

Sok esetben sajnos még mindig azt mondhatnánk, hogy amire helyileg van lehetőség. Számos olyan terület maradt „feketén” Magyarországon, ahol még mindig korlátozottak a lehetőségek a szolgáltató választással kapcsolatosan, de szerencsére folyamatosan javul a helyzet ilyen téren.

Az optikai kábeles hálózat kiépítése elképesztően nagy költségeket emészt fel, és ha meggondoljuk, nem biztos, hogy mondjuk egy faluban tíz-húsz előfizető miatt megéri százmilliós költségekbe vernie magát egy cégnek. Ilyenkor kiváló választás a parabola antenna telepítése.

Észrevehető különbségek adódhatnak kábel és parabola televíziós szolgáltatások között

Azt azért le kell szögezni, hogy a minőségi szempontból, mintha a parabola jobb lenne kép minőségben, viszont a kábeles vetélytársai mellé gyakran jár internet hozzáférés azonos árban, habár kevesebb csatornát kap mellé cserébe a fogyasztó.

Nem gondoljuk, hogy a szolgáltatás összesített minősége azon múlna, hogy milyen formában jön át a jel, hanem inkább a szolgáltatók között érdemes különbséget tenni megbízhatóság szerint. Már ha lehet választani. Az Invitelnél, más internet tv szolgáltatókhoz képest, azonban nem kell választani, mert az ország majdnem teljes területén a legjobb szolgáltatást biztosítja jelenlegi és jövőbeli ügyfeleinek.

Kábeles netet és tévét válasszunk vagy parabolát?

Lehetőségeinkhez mérten inkább a szolgáltatás ár/érték arányát vegyük figyelembe a szükségleteink és a pénztárcánk tükrében, ne pedig az legyen a szempont, hogy milyen formában érkezik a jel az otthonunkba!

Vélemény, hozzászólás?