Figyeljünk a megfelelő szellőztetésre!

A hűvösebb évszakokban a falak, a tető, vagy a pince hőszigetelésének számos előnye van. Homlokzati hőszigetelés esetén kevesebb hő távozik a helyiségekből, így kevesebbet kell fűteni Debrecenben is, ennek következtében energiát takarítunk meg. A hőszigetelt falak kellemes környezetet biztosítanak a házban, mivel megszűnnek a hideg felületek, amelyek közelében az érzékelt hőmérséklet alacsonyabb, mint a tényleges levegőhőmérséklet. Ennek kompenzálására gyakran még magasabbra tekerjük a fűtést, ami többletköltséggel jár, és szükségtelenül terheli a pénztárcánkat. A családi házak hőszigetelése Debrecenben is csökkenti a penészképződés kockázatát és védi az épületet az időjárási károktól.

Szellőztessünk helyesen!

A penészesedés beltérben általában ott fordul elő, ahol a nedvesség lecsapódik a hideg felületeken, azaz lerakódik a nedvesség. A megfelelően felszerelt homlokzati szigetelés megakadályozza ezt Debrecenben is, mivel védi a falakat, a mennyezetet és a padlót a hidegtől. Ha azonban hőhidak maradnak, ott a nedvesség koncentrálódhat, ami penészképződést okozhat.

Családi házak homlokzati szigetelés mellett Debrecenben is kiemelten fontos a megfelelő szellőzés, hogy a lakóterek használatakor óhatatlanul fellépő nedvességet el lehessen távolítani. A rendszeres szellőztetés tárva-nyitott ablak mellett (nincs billenő szellőzés) biztosítja a légcserét és a helyiségben a páratartalom csökkenését. A megfelelő szellőzés ugyanakkor megakadályozza a falak lehűlését, ami viszont csökkenti a penészesedés kockázatát és minimálisra csökkenti a fűtési energiaveszteséget is. Új ablakok beépítése esetén professzionális szellőzési koncepciót kell készíteni.

Vélemény, hozzászólás?