Az egészségügyi személyzet ruhatárának fő elemei és jellemzői

Minden egészségügyben dolgozót az egyenruhájuk alapján ismerünk fel, még gyermekként is. A legtöbb gyerek megijed a fehér és kék ruhák láttán, mert az szurival asszociálják őket!

Felnőve ezek az orvosi köpenyek már kevesebb félelmet keltenek. Végül is minden egyenruha egy szakma jellemzésére szolgál. Íme tehát, kik viselik ezt a fajta ruházatot, milyen tulajdonságaik vannak, és milyen ruhadarabok és kiegészítők nélkülözhetetlenek ezekben a szakmákban.

Ki visel orvosi köpenyt?

Mindannyian az egészségügyi dolgozókat a híres fehér köpenyükről, a zöld vagy kék nadrágról, amely úgy néz ki, mint egy „pizsama”, vagy a ruháról, amelyre a sztetoszkópjukat akasztják, ismerjük fel. De ha jobban megnézzük, ezt a fajta ruházatot nemcsak a kórházakban, hanem az állatorvosok, a gyógyszertárak, a fogorvosi rendelők és a fizioterapeuták is viselik.

Tény, hogy az „orvosi köpenyek” nem csak az orvosok vagy ápolók számára készültek, hanem minden olyan szakember számára szükségesek, aki egészségügyi problémákkal küzdő embereket vagy állatokat ápol, függetlenül azok állapotától.

Egyenruhák az egészségügyi szakemberek számára: hasznosság és előnyök

Bármely orvosi köpeny és általában minden orvosi ruházat nagyon különleges anyagokból készül, és meg kell felelnie bizonyos alapvető követelményeknek, hogy megfeleljen a higiéniai és közegészségügyi előírásoknak:

– Kényelmes: a betegellátást végző bármely orvosi vagy szakszemélyzet átlagosan napi 8 órát dolgozik, ezért olyan stretch orvosi ruha van szükségük, amely lehetővé teszi a rugalmas mozgást és maximális kényelmet biztosít a munkaidő alatt.

– Színazonosítás: az ápolói ruhák színei mindig ugyanazok: fehér, kék és zöld. Ezek a színek tudományosan bizonyítottan nagyfokú nyugalmat biztosítanak, és ezért választották őket az ebben az ágazatban dolgozó szakemberek képviseletére.

– Antibakteriális: az egészségügyi központok olyan helyek, ahol nagyszámú vírus és baktérium található, ezért elengedhetetlen, hogy az ápolói egyenruhák légáteresztő szövetekből készüljenek, amelyek mindenféle atkát és baktériumot taszítanak. Maga a ruházat ugyanis számos beteget érintő fertőzés forrása lehet, beleértve magát az orvost is.

– Speciális anyagok: Az orvosi egyenruhák készítéséhez sokféle szövetet használnak, többek között pamutot, vízálló szöveteket és a műtéti köpenyekhez használt eldobható szöveteket.

– Rövid, enyhén feltűrt ujjak: Az egészségügyi dolgozóknak folyamatosan kezet kell mosniuk, különösen minden konzultáció után. Ezért fontos, hogy az ujjak ne legyenek hosszúak, hogy az egyenruha ne legyen vizes.

– Könnyű mosás és gyors száradás: a köpenyeket szinte minden nap mosni kell. Ez a folyamat közvetlenül a kórházban zajlik, de olyan sok szakember dolgozik az egészségügyi központokban, hogy elengedhetetlen, hogy a ruhák könnyen moshatók és gyorsan száríthatók legyenek.

– Strapabíró: a modern orvosi egyenruhák rendkívül ellenállóak a vegyi anyagokkal és a nehezen mosható anyagokkal, például a vérrel szemben.

– A személyzet azonosítása: fontos, hogy az egyenruha stílusa és színe megkülönböztesse az orvosokat, az ápolókat és a betegeket.

Az orvosi ruházat és kiegészítők típusai

Szakmától függően az orvosok, állatorvosok, gyógyszerészek és gyógytornászok általában különböző típusú ruházatot használnak:

– Maszkok: manapság a covid-19 terjedése miatt mindenki használja őket. Az orvosi területen azonban maszkokat csak az a személyzet használ, amelyik magas kockázatú betegekkel érintkezik.

– Köpenyek: A könnyű pamutból készül köpenyeket kizárólag gyógyszerészek, orvosok és sebészek használják. Az őket viselő szakemberek azonosítására, az eszközök nagy zsebekben való tárolására és az orvosi egyenruhák gyakori elszíneződésének megakadályozására szolgálnak.

– Sterilizálható cipő/klumpa: Az orvosi cipők gumiból vagy bevont bőrből készülnek, hogy a munka során maximális kényelmet biztosítsanak. Lényeges továbbá, hogy csúszásmentes, mosógépben mosható és ami a legfontosabb, sterilizálható legyen.

– Egyszer használatos kesztyű, orvosi sapka és zokni: az egészségügyi és szociális ellátásban dolgozóknak a munkanap során legalább egyet kell használniuk e három kiegészítő közül, és néha mindhármat egyszerre.

Vélemény, hozzászólás?