A tűzoltó készülék jelzéseinek magyarázata

A tűzoltó készülékek bizonyos követelményeknek kell megfelelniük, melyek törvény ír elő. Ilyenek a felépítés, nyomásállóság, mechanikai vizsgálat, minimális oltási követelmények, javítás és készenlétben tartás, tüzek osztályozása és vizsgálati tüzek előírásai.

A tüzek osztályozása vagyis a tűzosztályok az éghető anyagokat sorolja osztályba, halmazállapotuk és jellegük szerint:

  • „A” tűzosztályba tartoznak a szilárd éghető anyagok;
  • „B” a tűzveszélyes folyadékok;
  • „C” az éghető gázok;
  • „D” az éghető fémek;

Minden tűzoltó készüléken megtalálható e fenti betűkből egy vagy több, attól függően, hogy milyen tűz oltására alkalmas az adott készülék.

A „vizsgálati tűz” fogalma azt jelenti, hogy a szabványban előírt mennyiségű és minőségű éghető anyagok oltásával az adott készülék teljesítménye meghatározható. Ez a teljesítménymutató is szerepel a porral oltó palackon közvetlenül a tűzosztály betűjele után Pl.: az „A20” jelentése: 20 kg tömegű szilárd éghető anyag oltására alkalmas a készülékünk, „B14” jelentése: 1,4 m2 felületű éghető folyadék tüzét tudjuk eloltani.

További két jelzés található még a porral oltó készülékeken. Az egyik a szabványszám, mely a rájuk vonatkozó jogszabályra utal, a másik a gyártási és forgalomba hozatali hozzájárulás száma.

Vélemény, hozzászólás?