A fogszabályozás

A fogszabályozás akár felnőttkorban is lehetséges!

Ha a fogszabályozás témája kerül szóba, akkor legtöbben azonnal gyermekkorunk végtelenül csúnya, kényelmetlen készülékeire gondolunk, melyek alapvetően rontották el a megjelenést. A világ azonban az óta már fordult egy nagyot, és a korszerű technológiáknak, alapanyagoknak köszönhetően olyan fogszabályozókkal dolgoznak a szakemberek, melyek szinte alig, vagy egyáltalán nem láthatóak. A Clinident azt javasolja minden érintettnek, hogy érdemes mihamarabb belevágni a fogszabályozásba, hiszen felnőttként sem lehetetlen a rendezett, esztétikus fogsor elérése.

Sokan sajnos azt gondolják, hogy a rendezetlen fogsor mindössze esztétikai problémát okoz. Tény pedig, hogy a torlódások, a fogak közötti hézagok, vagy az egymásra dőlő fogak egészségügyi kockázatot is hordoznak magukban. Hatásukra problémás lehet a szájhigiéniára való ügyelés, s a fogközök tisztíthatatlansága előbb vagy utóbb biztosan fogszuvasodáshoz vezethet. Kialakulhat beszédzavar, de mivel nem megfelelő a rágóerő az étkezések során, úgy állkapocs-ízületi gondok is felmerülhetnek.

A szabálytalan fogsor kialakulása nem megelőzhető, hiszen gyakran genetikai tényezők, vagy kisgyermekkorban kialakult rossz szokások, például ujjszopás, vagy túl sokáig tartó cumizás állnak a háttérben. Ugyan a szülők megfelelő tájékoztatása, és a gyermekkorban még egyszerűbben elvégezhető fogszabályozás kétségkívül hasznos, de akár felnőttként is lehetséges a megfelelő készülék kiválasztása és viselése. Mivel a csontosodási folyamatok lezárulásával nehezebben alakítható a fogsor, ezért felnőttként akár másfél-két évig is eltarthat a szabályozás. Jó hír viszont, hogy akár a nyelv felőli fogszabályozó készülék is egyfajta megoldást kínálhat azoknak, akiknek különösen fontos az eszköz láthatatlansága.

A precíz tervezést igénylő fogszabályozás során teljesen egyéni adottságainkra lesz szabva a viselendő készülék, melyhez rövid idő alatt hozzá lehet szokni. A speciális fogtisztító eszközök pedig abban segítenek, hogy a fogszabályozó apró alkatrészei között ne maradjanak szuvasodást okozó ételmaradékok. Arra mindenképpen számíthatunk, hogy a fogszabályozás időszaka alatt többször meg kell majd jelennünk a fogorvosnál, aki ellenőrzi az elért eredményeket, és szükség szerint állít a készüléken, hogy az a továbbiakban is a kívánt állapot megvalósítását szolgálja. A mindig is vágyott fogsor felnőttként is megvalósítható, hogy végre magabiztosan mosolyoghasson másokra.

Vélemény, hozzászólás?